Skip to content
Kako tretirati masnu kosu

Kako tretirati masnu kosu

Prvo ono najvažnije: kako znate da li imate masnu kosu? Pa, ne morate da budete stručnjak; obično vam kosa deluje masno oko korena, teška je i ravna. To je izazov koji pogađa većinu nas u jednom trenutku, a ako se borite sa masnom kosom već neko vreme, verovatno sve već probali sve trikove zanata da biste rešili problem - ređe pranje kose, češće pranje kose, vezanje u rep i jednostavno maskiranje problema. Ono što vama treba su dobri, praktični saveti o tome kako da zaustavite mašćenje kose pre nego što počne da vas obeshrabruje. 

 • 1

  Šta izaziva masnu kosu?

  Sve se svodi na višak ulja na vašem skalpu, ali ima nekoliko razloga zašto se to dešava. U nekim slučajevima, to je zato što žlezde sebuma proizvode previše ulja - naročito tokom onih slavnih tinejdžerskih godina.  

 • 2

  Razmislite o tome da promenite šampon. 

  Pranje kose  proizvodima koji su pogrešni za vaš tip kose može da oteža kosu u korenu i da vas prevari da mislite da vam je skalp mastan. Ako osećate da vam je kosa masna i nakon pranja, probajte nešto da povećate volumen, kao što je Dove Advanced Hair Series Oxygen Moisture šampon, koji bi trebalo da je održava lakom i živahnom. 

 • 3

  Ne izbegavajte regenerator. 

  Čak i ako vam skalp deluje izuzetno mastan, regenerator je i dalje veoma važan kako bi vam kosa bila negovana. Potrudite se da izbegavate "intenzivne" regeneratore - možda su odlični za suvu kosu, ali lagani regenerator je bolji izbor za vas - držite se dužine i krajeva prilikom nanošenja na kosu. 

 • 4

  Probajte suvi šampon. 

  Ako vam se kosa zamasti za tren oka, suvi šampon je verovatno jadan od najvrednijih proizvoda koje možete da posedujete. Kada se nanese u spreju, apsorbuje višak ulja sa vaše kose i ona izgleda čisto i puna volumena. 

 • 5

  Pronađite rutinu za pranje kose koja vam odgovara. 

  Jeste li nekad čuli da će, ako ređe perete kosu, ona proizvoditi manje ulja? Ustvari, mnogi triholozi (stručnjaci za kosu i skalp) ne veruju da je to tačno - oni sugerišu da kosu perete svaki dan ili dva kako bi bila zdrava. Ponekad rešenje za zaustavljanje masne kose može da bude jednostavno kao to da se češće pere. 

 • 6

  Proverite kosu. 

  Ako ste počeli da perete kosu svaki dan, ali ona je i dalje masna, porazgovarajte sa vašim lekarom koji može da isključi medicinske razloge za masnu kosu.