Skip to content
Prava lepota nije okrutna prema životinjama

Dove veruje da prava lepota nije okrutna prema životinjama

Dove ne sprovodi testiranja na životinjama i ima odobrenje udruženja PETA. Već dugi niz godina posvećeni smo zabrani testiranja na životinjama, a od sredine osamdesetih koristimo metode za potvrdu bezbednosti proizvoda Dove koje ne uključujuju životinje.

Dove je posvećen brizi – ne samo o vama, već i o životinjama. Ponosni smo što imamo odobrenje udruženja PETA i predvodnici smo u borbi za zabranu testiranja na životinjama u kozmetičke svrhe svuda u svetu. 

 

Dove je zauzeo globalni stav sprovođenjem politike koja zabranjuje testiranje na životinjama širom sveta i nismo testirali niti naručivali od drugih da testiraju bilo koji sastojak naših proizvoda još od 2010, što je gotovo dve godine pre zabrane testiranja na životinjama u EU. 

 

Kao priznanje našoj posvećenosti, kompanija Dove je stekla globalno odobrenje udruženja PETA, organizacije za zaštitu prava životinja, što nas čini jednim od najvećih brendova kozmetičkih proizvoda na svetu koji je dobio odobrenje PETA. 

 

Očuvanje EU kao zone bez okrutnosti prema životinjama

 

Tokom 2013, EU je zabranila prodaju svih kozmetičkih proizvoda koji su testirani na životinjama. Ova značajna zabrana je postala zlatni standard za promene propisa u zemljama širom sveta. Ali je zabrana sada u opasnosti.

Evropska agencija za hemikalije (European Chemicals Agency – ECHA) zatražila je da započne ispitivanja u skladu s hemijskom uredbom koja se odnosi na registraciju, evaluaciju, autorizaciju i ograničenja hemikalija, poznatu pod nazivom uredba REACH. Najmanje 150 hemikalija registrovanih uredbom REACH koristi se isključivo u kozmetici, a neke od njih su obuhvaćene novim zahtevima za testiranje na životinjama agencije ECHA. Dove se neće uključivati u ta testiranja i ubacićemo podatke o neispitivanju na životinjama u informacije o sastojcima.

 

Tokom 2021. udružili smo snage s organizacijama PETA, Evropa bez okrutnosti (CFE), Međunarodnim humanim društvom, Evrogrupom za životinje i Evropskom koalicijom za okončanje eksperimenata na životinjama (ECEAE), kao i brendovima širom naše industrije kako bismo preduzeli mere. Više od 1,2 miliona ljudi je potpisalo Evropsku građansku inicijativu (ECI) za očuvanje proizvodnje kozmetike bez okrutnosti prema životinjama i poziv Evropskoj komisiji da suspenduje sve nerešene zahteve za testiranje na životinjama za sastojke koji se koriste isključivo u kozmetici.

 

Naš globalni stav

 

Mnoge zemlje sveta i dalje dozvoljavaju testiranje kozmetičkih proizvoda i sastojaka na životinjama. Kao vodeći brend koji se prodaje širom sveta, odbijamo da puštamo u promet proizvode koji bi zahtevali testiranje na životinjama.

 

Doneli smo ključne odluke u pogledu toga kako se naši proizvodi prodaju u zemljama gde je testiranje na životinjama možda i dalje obavezan zahtev, kao što je Kina. Pozdravljamo nedavne promene propisa u Kini, koje podrazumevaju da većina uvezenih kozmetičkih proizvoda više ne mora da bude testirana na životinjama. Ali dok ne bude uvedena potpuna zabrana, nastavićemo da se staramo da budući proizvodi koji budu predstavljeni u Kini ne budu testirani na životinjama od strane kineskih nadležnih organa. 

 

Naša matična kompanija

 

Unilever, naša matična kompanija, radi na alternativama za testiranje na životinjama već više od 40 godina. Kompanija Unilever podržava pozive na globalnu zabranu testiranja na životinjama za potrebe kozmetičkih proizvoda, nastavlja da sarađuje s vlastima na usvajanju alternativa za testiranje na životinjama i što bržoj promeni njihovih propisa. Tekuća saradnja kompanije Unilever s vodećim NVO za zaštitu životinja predstavlja značajan korak ka ispunjenju ovog cilja.

 

Liderstvo kompanije Unilever u razvijanju pristupa koji ne uključuje testiranje na životinjama i promovisanje njegovog prihvatanja od strane nadležnih tela širom sveta, navelo je udruženje PETA da prepozna Unilever kao kompaniju koja se zalaže za promenu propisa od septembra 2018. Na primer, računarsko modeliranje i eksperimenti zasnovani na ćelijskim kulturama. Kompanija Unilever redovno predstavlja i objavljuje svoj rad, neprestano sarađuje s drugima na deljenju znanja i primeni novih naučnih otkrića na utvrđivanje bezbednosti proizvoda.

 

O organizaciji PETA

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) predstavlja najveću organizaciju za zaštitu životinjskih prava na svetu, s više od 6,5 miliona članova i pristalica. Od 1980. PETA vodi kampanje protiv zlostavljanja i eksploatacije životinja i uticala je na organizacije i zakonodavce da prestanu da koriste životinje kad god i gde god je to moguće.

Njihov program „Lepota bez zeke” (Beauty Without Bunnies) sadrži brendove s odobrenjem udruženja PETA i predstavlja standard za korisnike na koji mogu da se oslone prilikom odgovorne kupovine. Kada na proizvodu vidite logotip „Odobrila PETA”, to je znak da možete verovati da brend koji ste izabrali ne sprovodi testiranje na životinjama.